PROCESSIONÀRIA

PROCESSIONÀRIA

Thaumetopoea pityocampa

Ordre: Lepidoptera
Família: Thaumetopoeidae

  • La processionària de pi  és un lepidòpter defoliador que s’alimenta de les fulles dels pins i d’altres coníferes
  • Les larves, a partir de l’tercer estadi de desenvolupament, disposen d’una gran quantitat de diminuts pèls urticants. Aquests són alliberats quan són molestades i en contacte amb la pell, els ulls, els llavis i les mucoses de les persones o els animals domèstics, poden provocar importants reaccions al·lèrgiques.
  • El seu cicle vital passa per una fase larvària, una fase crisàlide i una fase d’adult, on la processionària del pi és una papallona nocturna de color gris cendra. Les papallones apareixen a l’estiu i realitzen la posada a la fi d’aquest període. Cada femella posa de 120 a 300 ous sobre les fulles dels pins.A el cap de 30 o 40 dies, durant la tardor i hivern, eclosionen les larves (erugues) . Amb l’arribada del fred, s’agrupen en els típics bosses amb pèls sedosos de color blanc a la part més assolellada de l’arbre.
  • El comportament de les erugues és gregari, de manera que es desplacen en grup i formen les característiques “processons”. Quan es desplacen, únicament per a alimentar-se de fulles pròximes, van seguint un fil de seda segregat per elles. Després de dinar, tornen totes juntes a el “niu” resseguint els fils de seda.
  • Entre els mesos de gener i març, després d’haver completat les 5 fases larvàries, les erugues baixen a terra, també en processó, on s’enterren, formen un capoll i passen a la fase de crisàlide, esperant transformar-se en papallona. A l’estiu, en funció de la disponibilitat d’aliment, una part d’aquestes erugues enterrades completarà la metamorfosi i es transformaran en papallones, iniciant de nou el cicle reproductor. La resta ho farà en estius posteriors ja que poden romandre en aquesta fase de pupa fins a sis anys.
Tornar a l’Identificador de plagues

Contacta amb Nosaltres

Ja sigui per un simple dubte o un pla integral de control, estem aquí per servir-lo

Contactar
Contactar